Jakso 6 ja muuta yleistä tarinaa matkan varrelta

Olen saanut sen verran kysymyksiä ja kommentteja Farmiin liittyen, että päätin pistää pystyyn tämän "blogin" ohjelman loppuajaksi, vaikka itse putoaisin pelistä pois. En muuten muista milloin olen viimeksi kirjoittanut näin pitkän tekstin suomeksi, joten kielivirheitä on varmasti vaikka muille jakaa. Etenkin suomen kielen pilkkusäännöt on mulle nykyään ihan hepreaa...

Farmi Suomi oli minulle henkilökohtaisesti elämäni yksi hienoimmista kokemuksista, jonka aikana opin itsestäni ja elämästä enemmän kuin ikinä osasin arvata. Tapasin äärettömän upeita ihmisiä (lue kilpailijat ja tuotantotiimi), joiden kanssa sain nauraa ja nauttia elämästä ilman nykypäivän mukavuuksia. Tätä kaikkea iloa ei voi kukaan ottaa minulta pois, vaikka kuinka ihmiset yrittäisivät oksentaa vihaa minun päälle, joista osasta voisin helposti tehdä rikosilmoituksen. Ensiksi meinasin, että antaa ihmisten tykittää vihaansa, koska minä ja muut farmilaiset kyllä tiedämme kuka siellä oikeasti teki töitä ja kuka käyttäytyi ja miten. Olen hengittänyt syvään, rauhoittunut ja yrittänyt olla provosoitumatta, koska tämä on vain TV-ohjelma, 99.9% katsojista eivät oikeasti tunne minua ihmisenä ja tavallisessa elämässä somehyökkääjillä tuskin olisi mitään sanottavaa minulle. Ymmärrän täysin, että kun kirjoittaa sopimuksen tälläisen formaatin tekoon, niin olet julkista riistaa, sinua voidaan arvostella jokaisesta sanomastasi lauseesta ja pienistä asioista väännetään vaikka väkisin isoa draamaa. En voi kertoa miten Farmi Suomi kuvattiin ja tuotettiin, koska kilpailijoiden sopimus kieltää sen. Sen voin kertoa, että katsojat näkevät Farmin tapahtumista n. 3% ja loput 97% on vain meidän kilpailijoiden ja ohjelman tekijöiden tiedossa. 

Kukaan meistä ei ole täydellinen ja me kaikki teemme virheitä. Eri asia on, että pystyykö myöntämään virheensä. Minä tein Farmilla paljon virheitä ja nostin näistä rehellisesti käden pystyyn. Myönnän esimerkiksi, että oli epäkohteliasta kehottaa Mietoa hakemaan omat naulat, jotka olivat hänestä parin metrin päässä. Tein myös paljon muita virheitä. Sitä en kuitenkaan myönnä, että oli virhe arvostella Mietoa ämmä sanan käytöstä. Ja huomio, että arvostelin häntä ainoastaan tämän sanan käytöstä. Kyllä, hän on elävä legenda, esikuva ja hiihtänyt Suomen maailmankartalle, kun minä en ollut edes syntynyt. Kyllä, hän oli aikoinaan varmasti kovempi urheilija kuin minä olen tai koskaan tulen olemaan. Kyllä, hän on vanhempi, viisaampi ja tietää maatilan työt 100x paremmin kuin minä. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä, mutta oikeuttaako se eri sääntöihin? Muistakaa, että kyseessä on kuitenkin kilpailu, jossa me kaikki olemme samanarvoisia ja samalla viivalla. Eri asia tottakai olisi ollut, jos meidän oikeasti olisi pitänyt leikkiä maatilaa 100v sitten ja koko kilpailuelementti olisi puuttunut. Tottakai silloin mm. roolit nuorten ja vanhojen, sekä miesten ja naisten välillä olisi ollut hyvin selkeät. Naiset sisähommiin, miehet ulkohommiin ja vanhemmat määrää mitä tehdään ja milloin. Tästä ei olisi ollut mitään epäselvyyttä. Mutta onko tämä enää nykypäivää? Joillekkin se voi olla, joillekkin ei. Minulle se ei ole, mutta ymmärrän myös, että minun näkemykseni sukupuoliroolien tarpeellisuudesta nyky-yhteiskunnassa voi olla aivan erilainen kuin esimerkiksi ikäihmisillä tai perinteitä noudattavilla. Kunnioitetaan näitä molempia näkemyksiä ja tapoja.

En tiedä osaanko muotoilla tätä oikein, mutta hyvin nopeasti huomasin, että toimimme Farmilla nykyajan ajatuksien mukaan vanhanajan olosuhteissa. Sain torpparina olon jälkeen palautetta, että miten kehtasin antaa miehille keittiöhommia (jotka moni muuten hoiti erittäin hyvin ilman mitään ongelmia), koska 100 vuotta sitten naiset hoitivat keittiön ja miehet raavaan työn ulkona. Jos oikein aletaan saivartelemaan, niin miettikää sitten asiaa myös toisinpäin. Miten kaikki edelliset miestorpparit kehtasivat laittaa meidät naiset ulos pelto- ja rakennushommiin? Olen ollut mukana rakentamassa Farmille mm. lampaiden suojaa ja erittelyaitausta, lehmien aitausta, hanhien ruokinta-automaattia, lypsypallia navettaan, ja pihalle puutarhakalusteita. Esimerkiksi tätä isoa pihapöytää rakennettiin Jarin ja Jaakon kanssa melkein kaksi päivää, koska meidän välineet oli just melkein sieltä 1920-vuosikymmeneltä. Neljännessä jaksossa moni nainen oli myös peltohommissa. Toisessa jaksossa sain Aminilta kunnian tyhjentää meidän ulkohuussin. Täytyy myöntää, että näitä töitä tehdessä ei käynyt kertaakaan mielessä, että helvetti kun pitää tehdä näitä “miesten hommia,” koska se oli niin kivaa. En usko, että kukaan muukaan naisista mietti näin. 

Seuraavaksi tähän omasta mielestäni tarpeettomaan draamaan, jonka keskiössä on erittäin introvertti ihminen, joka omassa yksityisessä elämässä välttää kaikkea draamaan liittyvää. Lukekaa seuraava tarkasti ja muodostakaa sitten vapaasti oma mielipide. 10 kilpailijaa, paikalla ollut tuotantoryhmä, sekä pehtoori Terho yritimme ajaa meidän vapaaksi karanneet lehmät aitaukseen ennen kuin tulee pimeätä. Yksi kilpailija, Juha Mieto, ei kokenut tarpeelliseksi osallistua, vaan istui kuistilla ja jakeli sieltä käsin meille muille ohjeita. Hetken näitä ohjeita kuuntelin ja kysyin “voisitko tulla auttamaan?” Vastaukseksi sain aggressiivisella ja halventavalla äänensävyllä ”Ole sinä ÄMMÄ hiljaa ja kuuntele mun ohjeita!” Ja haloo, tottakai ymmärrän, että ei voi olettaa Miedon tulevan pellolle ottamaan lehmien kanssa 100m juoksukisaa. Ihan omilla silmilläni näin miten hän ikäihmisenä liikkuu, mutta tapoja auttaa on monia. Lopulta saimme lehmät aitaukseen tekemällä pitkän ihmiskujan, johon ajoimme lehmät. Olemalla osa tätä kujaa, ei tarvinnut kuin seistä paikoillaan (ja toivoa ettei lehmä juokse sun yli). Heti tämän tapahtuman jälkeen, useat muut kilpailijat tulivat kysymään minulta, että kuulinko mitä Mieto sanoi ja ihmettelivät miten otin tilanteen niin rauhallisesti. He olivat sitä mieltä, että Miedon tulisi pyytää anteeksi. Vastasin heille, että kuulin, mutta en aio reagoida tilanteeseen mitenkään, koska olen kuullut elämässäni paljon pahempaakin siitä provosoitumatta. Tietäen miten näitä ohjelmia tehdään, yritin myös siinä vaiheessa muistuttaa itselleni, että Mieto on ohjelman ehdoton vetonaula ja hänen julkisuuskuvaa tullaan varmasti suojelemaan kaikin keinoin, joten asia todennäköisesti tulee kääntymään minua vastaan. 

Tein torpparin vallassa omalta kannaltani erittäin tärkeän peliliikkeen ja nimesin kaksintaisteluun kilpailijan, joka seisoi meidän kaikkien voiton tiellä. Muistakaa, että tämä on peli ja kukaan ei ole koskematon, oli nimi tai titteli mikä tahansa. Aluksi ehkä teimme päätöksiä sen perusteella, mikä on Farmille parasta. Mitä pidemmälle tässä pelissä mennään, sitä enemmän päätöksiä ohjaa 30,000 euron voittopotti. Nimeämisen jälkeen selvitimme tilanteen ja melkein kaikki Farmilaiset olivat vielä silloin pöydän ääressä. Näytettiinkö tämä jaksossa? Ei. Mutta niin kuin jaksossa näytettiin, Miedon mielestä ämmä sana on naiselle kehumasana. Näin on varmasti ollut (tai vieläkin on) tietyissä murteissa ja paikkakunnilla, tai silloin kun ihmiset ovat toisilleen tuttuja ja se on molemmille osapuolille ok. Sitä en kiellä. Meidän tilanteessa oli kaksi aivan eri taustoista kotoisin olevaa henkilöä ja toisilleen entuudesta tuntematonta ihmistä. Kuulostaako sinusta seuraava lause aggressiiviseen äänensävyyn sanottuna kehumiselta? “Ole sinä Ämmä hiljaa!.” Tälläisessä tilanteessa äänensävy ja tunnelataus on myös tärkeässä osassa. Nyt se oli kaikkea muuta kuin ”hellittelevä”. Löysin seuraavan eräästä suomenkielen tutkielmasta: Nykyisin akan ajatellaan ainakin slangin ulkopuolella olevan halventava kuten ämmänkin. Vanhastaan ämmä on ollut kunnioittava nimitys, kun se nykyään tulkitaan lähes ainoastaan pejoratiiviseksi (merkitys (kielitiede) negatiivisen suhtautumisen sävyttämä, halveksiva, väheksyvä). Jokainen saa tietysti itse muodostaa oman mielipiteensä.

Minulle ämmä on halventava sana naisesta, eikä kuulu nykyaikaan. Tästä olimme kaikki talon naiset samaa mieltä ja sen me yhdessä hyvin selvästi Miedolle ilmaisimme, jonka jälkeen hän poistui vähin äänin takavasemmalle ja seuraavana päivänä kotiin, kun hän hävisi Jaakolle kaksintaistelussa. En henkilökohtaisesti hyväksy ämmä sanan käyttöä missään tilanteessa, oli sitten titteli, saavutukset, tai ikä mikä tahansa. Jos joku hyväksyy sen ja kokee sen normaalina, niin kunnioitan myös sitä, enkä tule kirjoittelemaan sinun someen vihaviestejä. Nyt on vuosi 2020 ja mielipiteitä on monia. Se, että minun mielipide on eri kuin vaikka naapurin Pekan ei automaattisesti tee toisesta huonoa ihmistä. Koska en halunnut asiasta draamaa, en koskaan avautunut asiasta sen enempään muille kilpailijoille, vaan jatkoin elämää ja töitä farmilla normaalisti. Päätin kuitenkin puolustaa itseäni Farmilla tapahtuvissa haastatteluissa (näitä ei muut kilpailijat kuule tai näe, ellei niitä leikata ohjelmaan ja tottakai tämä leikattiin) ja en koskaan tule kokemaan että se oli virhe, vaikka saisin millaiset somevihat tahansa niskaani. 

Olin varmasti Farmilla kaikista kilpailijoista vähiten äänessä. Tykkäsin tehdä töitä ja touhuta mm. eläinten kanssa erilaisia juttuja. Esimerkiksi harjasin meidän ponit melkein päivittäin ja kävin seurustelemassa meidän lampaiden kanssa. Mieti tätä: Tänään on jo jakso numero 7 ja en ole vielä kertaakaan ollut areenalla. Miksi? Fakta: Tässä kilpailussa pääsee pitkälle ahkeruudella ja maalaisjärjellä. Tietysti myös pitää olla tuuria mukana pelissä, mm. siinä kuka on torppari ja kenet hän nimeää. Entä, jos en kerta kunnioita vanhempia, niin miksi minä ja legenda Jari Isometsä (51v) tulemme niin hyvin toimeen? Kävimme kaksi kertaa päivässä nostamassa verkot ja katiskan, jonne oli jonkin verran matkaa kävellä/pyöräillä ja soutaa. Aikaa tähän meni n. 3 tuntia päivässä. Siinä ajassa tuli puhuttua ummet ja lammet elämästä ja sen hienouksista. Entä olisiko Katja kirjoittanut jäähyväiskirjeessään minun olevan sydämellinen ihminen ja valinnut minut torppariksi sanoen, että töiden pitää jakautua tasaisemmin, jos olisin kohdellut muita kilpailijoita epäkunnioittavasti? Fakta: Katja oli Farmin pidetyin ja arvostetuin kilpailija. Monen, myös minun, voittajasuosikki. Mutta menikö välillä hermot? Meni, olen ihminen, jolla on tunteet. Sanoinko välillä kameralle asiat suoraan niin kuin ne olivat? Sanoin, mutta usein aiheesta ja silloin kun en aiheesta, niin sarkastisesti. Olen erittäin sarkastinen ihminen ja tämän takia joudun usein hieman kiusallisiin tilanteisiin. Pointtini on, että yritä nähdä asiat leikattuja pätkiä pidemmälle.

Todettakoon vielä, kun Mieto mainitsi IL:n haastattelussa, että olin muka usein pahalla tuulella. Anteeksi, mutta mitä? Höpöhöpö. Olet viihdemies, mutta siinä vaiheessa kun olin kuullut sinulta päivän kymmenennen vitsin tai tarinan mm. alapäästä, naisista tai homoista, niin ei vaan jaksanut enää nostaa suupieliä ylöspäin. Myönnettäköön, että osa niistä olivat hauskoja juttuja. Tämä on sinun tyylistä huumoria, mutta se ei välttämättä kaikkia aina naurata. Poistuin mielummin paikalta vähin äänin ja etsin itselleni jotain mieluisampaa tekemistä. Se, että en hänen juttuja sen kummemmin jaksanut kuunnella ei kuitenkaan tarkoita sitä, että en kunnioittaisi häntä. Usko tai älä, mutta kunnioitan Mietoa ja hänen elämänkokemusta ja saavutuksia suuresti. Ei tässä ikinä kunnioituksesta ollut kyse, vaikka moni katsoja on sellaisen johtopäätöksen faktoja tietämättä tehnyt. Harmi vaan, että meissä jokaisessa on varmasti aina jotain kehitettävää, minä ja Mieto mukaan lukien. Jos väität, että tässä maailmassa on täydellinen ihminen, niin minä väitän, että olet väärässä. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta, meillä oli monet hienot keskustelut Farmilla urheilusta ja etenkin harjoittelusta. Näitä keskusteluita en unohda koskaan. IL:n juttuun myös viitaten olen pahoillani, jos Farmilla olleet miehet loukkaantuivat minun äijä sanan käytöstä. Ihan yhtälailla heillä olisi ollut oikeus ilmaista minulle, jos he kokivat, että äijä sana on heitä kohtaan halventava. Nostan käden pystyyn virheen merkiksi ja pyydän heiltä nöyrästi anteeksi, jos näin on ollut. 

Lopuksi. Muistakaa ihmiset, että tähän maailmaan mahtuu monenlaista tallaajaa ja jokaisella on oikeus kulkea omia polkuja pitkin, jos niin haluaa. Ihmisten erilaisuus ja erilaiset mielipiteet ovat tämän maailman rikkaus. Myös tässä ohjelmassa on 12 erilaista persoonaa, mielipidettä ja elämänkatsomusta. Me kaikki emme sovi samaan muottiin ja se on tämän ohjelman ehdoton rikkaus. Ymmärrän täysin, että en voi miellyttää jokaista katsojaa, enkä myöskään ikinä haluaisi. Haluan kuitenkin kaikkien ajattelevan seuraavaa, varsinkin kun tällä hetkellä elämme erikoista ja vaikeata aikaa. Luin muutama päivä sitten Viestintäliigan nettisivuilta Osku Valtosen blogin somevihasta. Se osui ja upposi minun omiin fiiliksiin täydellisesti. “Uskokaa tai älkää, mutta myös urheilijoilla ja muilla julkkiksilla on ihan samaan tapaan toimiva ihmismieli, kuin tavallisilla tallaajillakin. Kun yksittäinen ihmissielu on otettu suurennuslasin alle, pohditaan hetki someraivon aikaansaannoksia tässä ihmisessä. Miten se yksi ihminen reagoi vitun haistattamiseen, huoritteluun, solvauksiin tai uhkauksiin fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta? Ihminen lamaantuu. Jotain särkyy sisältä, oikeasti. Ihminen ei ole enää entisensä. Jos joku väittää, että on olemassa ihmisiä, joita ei someraivo tai someviha satuta, minä väitän häntä valehtelijaksi. Minulla on itsellä suhteellisen paksu nahka, mutta senkin sietokykyä on mitattu ihan toden teolla. Osa viesteistä pisti miettimään jopa rikosilmoituksen tekemistä. Se satutti ihan helvetisti. Pelotti. Sosiaalisessa mediassa usein unohtuu sellainen seikka, että kaikkien tilien ja sivujen takaa löytyy aina ihminen. Raivokas palaute syöstään somen ajattomaan virtaan hetkessä. Oma paha olo oksennetaan muiden syliin, ajattelematta sen pidemmälle. Jokaisen tilin takaa löytyy kuitenkin ihan oikeita ihmisiä. Aivan kuten minä ja sinä. Teillä on vapaus kertoa mielipiteenne, mutta teillä on myös vastuu mielipiteidenne vaikutuksista.” Kiitos Osku, ymmärrän täysin miltä sinusta tuntuu! 

Olen puhunut ja tästä ämmä aiheesta en puhu enää koskaan tulevaisuudessa. En mediassa, enkä somessa. Kiitos kaikille, jotka näätte asiat ohjelman tarkasti leikattuja pätkiä pidemmälle ja olette jaksaneet kannustaa minua Farmin aikana, teitä on paljon ja arvostan teitä kaikkia! :) Nyt käännän sivua, eikä tälle sivulle palata enää koskaan. Jään innolla odottamaan jaksoa nro. 7 ja mitä se tuo tullessaan! -NR

Popular Posts